Over

ECLECT : is een persoonlijke levensbeschouwing.

Humanistisch Eclectisch Religieus, dat is nogal een mondvol.
Eclect is een krachtige korte term om deze vorm van levensbeschouwing te beschrijven.

De terminologie laat zich goed uitleggen m.b.v. wikipedia.

Eclecticisme
Is het combineren van kenmerken van verschillende bouwstijlen of kunststromingen tot een bevallig geheel. Men kan ook geloven op een eclectische manier. Een eclecticus neemt ideeën aan van verschillende overtuigingen die hem of haar persoonlijk aanspreken, en combineert deze.

Onder religie (van het Latijnse religio) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat. In bredere zin duidt het woord ‘religie’ op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven. Deze religiositeit kan al dan niet beschouwd worden in relatie tot een macht, of manifestaties van een macht, of een (bewust) niet nader gedefinieerd beginsel, essentie of entiteit. Het gaat daarom dus niet per se om een identiteit, een persoon.

Humanistisch, komt van Humanisme en betekende oorspronkelijk:

  • een levensbeschouwing die zich niet beroept op een goddelijke openbaring maar vertrouwt op het vermogen van de mens om zelf zijn leven zin te geven, zich baserend op universele waarden zoals menselijke waardigheid, mondigheid, vrijheid, tolerantie en verantwoordelijkheid.

Samenvattend komt Eclect dus neer op een persoonlijke invulling van levensbeschouwing waarbij naar eigen gevoel gebruik kan worden gemaakt van alle religieuze, filosofische en wetenschappelijke kennis die ons ter beschikking staat.

Uitgangspunt is dat een levensbeschouwing zeer persoonlijk is. En dat eenieder vrij is om dat naar eigen eer en geweten in te vullen. Door teksten als inspiratie te zien of door teksten af te wijzen. Met rede en gevoel een eigen keuze te maken! Blind geloof en doctrines dienen enkel de luie geest en voegen derhalve niks toe. Ethische en morele afwegingen maak je met een onderzoekende geest, die wikt en weegt en aanneemt of verwerpt.

Vrij zijn en vrije wil gebruiken, dat betekent verantwoordelijk nemen voor de keuzes die we maken.

Religie zou moeten inspireren, verheffen en gestoeld zijn op humaan gedrag.

Humaan gedrag is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, ook wel  UVRM genoemd.
Een levensbeschouwelijke visie die strijdig is met deze nobele verklaring is per definitie strijdig met humaan gedrag.

Elke vorm van levensbeschouwing of religie zou op elk mens een positieve uitwerking moeten hebben door te inspireren, bezinnen, verheffen.

Dus als eclect ga ik op zoek. Ik ga me in die enorme hoeveelheid aan literatuur, teksten, geschriften, overleveringen, opvattingen, inzichten, leringen e.d. verdiepen en daar het mijne uit halen. Niet alleen mooie teksten of mooie inzichten maar ook lastige of nare teksten wil ik in mijn blog bespreken.

‘Verdiepen’. Ik vind het een mooi woord. Voor mij gaat het daarom: verdieping. Een blog is daarvoor een mooie verzamelplaats en wie weet heeft een ander er ook nog wat aan.

Dus beste lezer, welkom bij Eclect!

Mocht je met een tekst willen bijdragen, heel graag!  Klik dan op: Help Mee

Petra NY 2016-17 2

Wie is die ‘mij’ dan wel? Petra is mijn roepnaam. En noem me een idealist, maar ik droom.

Ik droom van een wereld waarin iedereen vrij is om een eigen religieuze identiteit te vormen.

Alleen maar omdat dat ruimte geeft. Aan onszelf en aan anderen. Iedereen z’n eigen keus, wat dat dan ook moge zijn.

 

 

*Het heeft mij een jarenlange zoektocht gekost om tot dit idee te komen: Dat je ook op een eclectische manier kunt geloven, of met religie bezig zijn. Mijn zoektocht op Wikipedia, in het religie portaal, heeft zóveel informatie gegeven maar ‘eclectisch geloven’ stond er niet bij. Alsof het niet bestaand is. Dat vind ik een enorm gemis. Het had mij heel wat hoofdbrekens gescheeld als er al wat meer over bekend was.

Eclectisch geloven, het is mogelijk!

‘Eclect zijn’ … bestaat, bij deze. 😉

Advertenties

Een gedachte over “Over

  1. Pingback: Wie is die ik dan wel – ECLECT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s