Mijn IK en mijn WIL

Ik kan mijn wil op geen enkele manier vrij noemen.
Integendeel, mijn wil is zo onvrij als het maar zijn kan omdat het beperkt wordt door ‘mij.’
Waarbij het niet uitmaakt hoe ruim die ‘mij’ dan is.

Ik kan ‘mij’ op geen enkele manier vrij noemen.
Integendeel, die ‘mij’ is zo onvrij als het maar zijn kan omdat het beperkt wordt door interne en externe factoren.
Waarbij het niet uitmaakt hoe ruim die factoren dan zijn.

Binnen al die beperkende onvrijheid zie ik een bevrijdende keuze.

Zolang er een’ ik’ is is er beperking.
Als* ik mag kiezen om wel of niet een ‘ik’ te zijn, kies ik voor de ‘ik’.
Ik wil die ‘ik’ de ruimte geven maar niet laten verdwijnen.
Door die keuze accepteer ik bewust die bevrijdende onvrijheid en voel ik mij:
Vrijer dan de vrijste vrijerik !  🙂

Denk ik  😉

*ALS: Dit kleine woordje heft elke beperkende gedachte op.

Quote van Aristoteles:

Het is een teken van een ontwikkelde geest om met een gedachte te kunnen spelen zonder die te accepteren

Heb ik het nou geaccepteerd of niet? 😉

 

 

Advertenties

60 gedachtes over “Mijn IK en mijn WIL

   1. Je komt er niet in, omdat je er gewoon al in zit, je komt er niet uit, omdat je er hoe dan ook altijd in zit 😉

    Mijn wil is vrij om (los) te laten en te weten dat “ikje” met het heel-al verbonden is…. Niet mijn (klein-ikje-)wil geschiedt, de wil van het heel-al wel…. Iets met druppel en zee..

    Liked by 1 persoon

     1. Ultiem sterven doen we uiteindelijk allemaal, ooit…. we zijn de zee, al denken we een druppel te zijn….

      Vandaag op 1000 km van huis (op terugreis uit het zuiden) het bericht gekregen dat mn schoonzusje een ernstig herseninfarct heeft gehad…. vreemd genoeg wens ik haar op dit moment liever een gewoon sterven toe…. Ultiem is zo ver, gewoon soms zo fijn, zo bijzonder mooi…

      Sowwy, beetje van de leg :(. ….. toch weer een druppeltje….

      Liked by 1 persoon

      1. Ik wens je een vredig toeschouwen toe, fragmentje. Voor je schoonzus hoop ik dat ze reeds gestorven is. Sterven kan je per slot van rekening maar één keer doen. Als ze is waar ik was, dan is dat een goede plaats om te zijn.

       Van de leg geeft niet. Het zijn toch allemaal maar gifeieren in Nederland. (grapje)
       Goede reis naar huis. We zijn tenslotte allemaal op weg naar huis.

       Liked by 1 persoon

       1. Dank voor je mooie reactie. Ze is niet gestorven, althans niet fysiek. Gevangen in een halfzijdig verlamd lichaam, taal/spraakcentrum aangetast, maar begripscentrum intact….

        Misschien is ze geweest waar jij was, maar nu fysiek keihard terug op aarde…
        Lange weg te gaan, onduidelijk wat kansen op herstel zijn. Ik hoop dat ze vooral zelf uiteindelijk weer blij kan zijn met wat nu is….

        …. we zijn altijd thuis in ons hart, als we onze wil ondergeschikt kunnen maken aan wat is. Willen dat het heel-al anders is, is zinloos… Toch heeft wilskracht wel zin: het kan ons in de materiële wereld op weg helpen naar een volgende fase…

        We zijn een druppel én de zee in wezen… ❤

        * Van de leg zijn en gif-eieren ook 😉

        Liked by 2 people

        1. Mocht ze zijn geweest waar ik was, dan kan de dualiteit hard aan komen. Gelukkig bezit jij de vaardigheden van een warm hart. Ik wens jou en de betrokkenen zwakte toe. Bedenk dat er verschillende werkelijkheden zijn. Ik lag te kermen van de pijn, maar het was de mooiste periode uit mijn leven….. Niets is wat het lijkt. (wat we denken dat het lijkt)

         Kus!

         Liked by 2 people

         1. ThnXxx ❤

          Mooi en niet mooi zijn idd altijd ervaringen, die los staan van denken, al kan denken wel invloed hebben op wat beleefd wordt….

          "God, geef mij de wijsheid om het verschil te zien tussen mijn wil om te veranderen en mijn moed/zwakte om te aanvaarden….."

          Dikke kus terug!

          Liked by 2 people

    1. *stel dat je hoger ego niet wil dat het lager ego je evenwicht hersteld in je dromen !!!! wat heeft je wil dan nog te vertellen?*
     Mijn antwoord luidt dat dit een onmogelijke formulering is. Waarom? Omdat het overgrote deel van de mensen alleen vanuit het lager ego denkt en werkt, want zij zijn super-3D; het materialisme zie je dagelijks om je heen.
     Maar mensen die gewend zijn te leven vanuit het hoger ego en dus het Hoger Zelf, hebben hun lager ego uitgeschakeld, ofwel dat bestaat niet meer. Dat zijn de 5D-mensen onder ons. Met andere woorden: er kan nooit strijd ontstaan tussen lager of hoger ego, want er bestaat maar één ego en dat bepaal jezelf! Maar analytisch is het verschil wel zo gemakkelijk om vanuit dat verschil te denken. Kun je me volgen Esther? Anders moet ik het op een andere manier doen, proberen althans… 😉

     Liked by 1 persoon

       1. Of het is gewoon wie het is, dat kan ook! Met of zonder moeite. Je moet het allemaal maar weten hè.
        Ik ken geen hoger en geen lager en geen midden en geen links en geen rechts.
        Ik heb er één of geen, geen idee. Wat ik ook in me heb, ik houd er al bij voorbaat van. ❤

        Maar als het zo is dat er hogere en lagere zijn; wil ik best wel de laagste op me nemen!
        Is dat ook weer opgelost. Hoeft niemand zich daar nog druk om te maken. 🙂

        Is mijn ego lager dan laagste lagerik.
        Het zonnetje schijnt nog steeds, de bloemetjes bloeien, en wereld draait gewoon door alsof er niks gebeurt is. Dacht ik toch zo belangrijk te zijn. 😉

        Liked by 2 people

 1. * mijn wil is zo onvrij als het maar zijn kan omdat het beperkt wordt door ‘mij.’
  Maar dat doe je dus zelf, en omgekeerd kun je er ook voor kiezen dat je wil kiest voor wat je wilt. Ik denk dat je bedoelt dat de omgevingsfactoren een rol spelen en je daarom – gezinsomstandigheden bijvoorbeeld – niet kunt besluiten wat je het liefste zou willen. En daar kan ik beamen. Maar er bestaat een twee factor:
  * Integendeel, die ‘mij’ is zo onvrij als het maar zijn kan omdat het beperkt wordt door interne en externe factoren.*
  Die factoren liggen naar mijn overtuiging besloten in je zielscontract voor dit leven en dat heeft je ziel dus in volle vrijheid voor gekozen omdat het past in je universele ontwikkelingsplan door alle levens heen. Ik geloof in dat ‘model’, zodat ik wel vrije wil hanteer, maar als iemand anders dat ontkent, dat volgt die zijn eigen belevingswereld. Dan is er geen vrije wil. Ik denk dus dat mijn redenering precies neerkomt op de jouwe: * Vrijer dan de vrijste vrijerik*! Dus zijn we het weer helemaal eens, LOL

  Liked by 2 people

  1. De onbewuste ‘mij’ wordt beperkt door de bewuste mij, al voordat bewuste mij weet wat het onbewuste mij wil.

   Intern door: mijn achtergrond, cultuur, opvoeding, mijn brein, chemische fabriekje etc.
   Extern door; lichaam, omgeving, andere lichamen, andere breinen, wetmatigheden, zwaartekracht, etc.

   Liked by 1 persoon

   1. Jouw onbewuste, ofwel multidimensionale, Mij wordt beperkt door jouw aardse 3-dimensionale Mij en dat is logisch want behorend tot de structuur van het Zijn. Het verschil tussen jou en mij is alleen dat ik dit gegeven feit accepteer en jij niet. Snap je wat ik bedoel?

    Liked by 2 people

 2. internettoerist

  Een doordenkertje. 🙂 Wacht hoor, mijn ene grijze cel begint te denken:

  Om met dat beperkte ‘ik’ vrijer te zijn dan de vrijste vrijerik, moet je ook al het leed van dat beperkte ‘ik’ aanvaarden. Als je dit aanvaardt, ben je inderdaad vrijer dan de vrijste vrijerik. Maar ben je dan nog beperkt tot dat beperkende ‘ik’ of heb je het dan overstegen? De beperkende ‘ik’ beperkt niet langer. Dus ja, je bent vrijer dan de vrijste vrijerik. 🙂

  Je hebt geaccepteerd dat je het niet accepteert, dus accepteer je het.
  Denk ik. 😉

  Vriendelijke groet

  Liked by 4 people

 3. Ja, je hebt het geaccepteerd. Maar nee, je bent niet vrij. Ook al kies je bewust voor de ‘ik’ die je beperkt, je blijft een gevangene. We zullen allemaal altijd gevangene zijn en nooit volledig vrij. Al is het wel mooi om in die illusie te geloven. Dat doe ik stiekem ook. We denken dat we vrij zijn. Laten we gewoon stoppen met denken. Misschien dat dat alles oplost. Misschien dat dan alles oplost.

  Liked by 2 people

 4. Het zijn enkel gedachten die de ik vormen, zonder dat is er volledig zijn en consensus met het universum. Ons poppetje/de ik wordt in stand gehouden om te overleven, anders is alles zoals het is en zijn we zo niet meer fysiek aanwezig. Mooie tekst erg inspirerend 👌

  Liked by 2 people

    1. Even een vraagje @nannonblog: *Je wordt gedacht*: Door wie word je gedacht?
     Ik heb geen moeite met ‘je kiest uit gedachten’, want dat is een algemeen geldig feit, zowel van jezelf, van anderen als uit de maatschappij. Maar als iemand zijn eigen gedachten bedenkt, word je niet gedacht; dus alleen als je je alleen maar laat leven en drijven door anderen, door externe gedachten. Snap je wat ik bedoel? Groetjes!

     Liked by 1 persoon

     1. Nanno doelt denk ik op Libet’s halve seconde Aquarius. (De neuroloog die meende aangetoond te hebben dat ong. een halve seconde vóór het we ons bewust zijn de keuzes al vast lijken liggen in ons brein. De vraag in hoeverre die keuze dan nog ‘vrij’ is maakt het ‘vrije wil’ debat zo interessant.

      Liked by 1 persoon

      1. Dank je wel Petra voor jouw visie op mijn vraag. Ik ben niet bekend met dat debat van neuroloog Aquarius en dus onbekend hoe dat verloopt. Maar als zijn we ons bewust dat de keuzes vastliggen, dan nog is het maar de vraag welke vrije wil wel of niet overblijft. En dat is een kwestie van interpretatie in mijn optiek.
       Dat de blauwdruk in je ziel ook voor mij bestaat, betekent niet dat je geen vrije wil of keuze meer hebt, want in mijn bewustzijn blijft die vrije wil bestaan, omdat je niet weet dat er in die blauwdruk staat. In de beleving van dagelijkse handelingen blijf je zelf kiezen door middel van je vrije wil wat je dan wilt doen, al staan ook in mijn opvatting maak je op die momenten je eigen besluiten. Een blauwdruk betekent niet dat alles al vastgelegd is. want je kunt een miskleun maken, die hersteld moet worden of zelfs 100 keer een miskleun. Maar je komt altijd Thuis, hahaha. Namaste.

       Like

 5. Domynikha Minette

  Die Aristoteles maakte heel wat los. Leef ik of wordt ik geleefd. Heb ik een vrije wil, of wordt deze ‘bestuurd’ of beïnvloed. Krishnamurti heeft het zo mooi gezegd in ‘Over vrijheid’:
  “We hebben het alleen over vrijheid, als we pijn lijden. Wij zijn aan al deze dingen, zowel uiterlijk als innerlijk, gebonden en deze gebondenheid is er. En het verzet tegen wat is noemen we vrijheid.”

  Liked by 1 persoon

 6. Lieve Eclect, ik reageer nog even, als je er niet uitkomt dan stel je eens de vraag aan de sterke wil – hoe ver drijf je mij? en hoe reageert mijn lichaam op die sterke wil?
  vraag eens aan je IK of hij mee wil gaan, stappen en of lopen met je wil???
  je zal misschien tot een inzicht komen welk verschil het is….

  Liked by 3 people

 7. Ah, deze is leuk, en diepzinnig! Ja, uiteindelijk ben je beperkt in je vrijheid – alleen al vanwege het stramien wat zich ‘maatschappij’ noemt, verwachtingen die ‘wij’ aan al onze ‘ikken’ opleggen. Bewust kiezen voor je beperkte, onvrije ‘ik’ is een vrije keuze natuurlijk, een keuze gebaseerd op wat jij wilt. Dus in dat opzicht heb je een vrije wil die ervoor kiest om onvrij te zijn, gebonden aan de onvrije ‘ik’. Vrijheid in het onvrije, het klinkt zo ambigu en toch zo intrigerend en mooi. Al kun je ook zeggen dat je de vrijheid en onvrijheid hebt overstegen door bewust te kiezen voor het onvrij; tenzij het een ‘gedwongen’ keuze is omdat er geen andere optie is.

  Ik denk dat, ondanks beperkende externe invloeden, het een eigen keuze is om geleefd/gedacht/… te worden. Je hebt altijd de keuze en de mogelijkheid om iets aan de situatie van jouw ‘ik’ ter veranderen. Mijn ‘ik’ gaat gebukt onder angsten, dus ik WIL dat veranderen, ik KIES ervoor om die angsten aan te vechten, om VRIJ te zijn van de angsten van mijn ‘ik’. Dat kost tijd en duurt lang, maar ik geloof dat mijn ‘ik’ een bepaalde vrijheid kan bereiken binnen het onvrije stramien des levens. Vrijheid in onvrijheid, let’s make the best of it. 🙂

  Liked by 2 people

  1. Lieve Roos,
   Als ik een toverstokje had gehad had ik je hele strijd zo ver in de ruimte gesodemieterd dat je er lekker niet meer bij kon. Toveren kan ik niet, maar ik kan wel zeggen dat IK vind dat je goed genoeg bent. Je hart is goed en je wil is goed, dus m.i. zou je rustig achterover kunnen leunen, stapeldol gaan zitten zijn op jezelf en al die angsten omarmen. In de wetenschap dat het alleen maar goed kan komen en dat je daar niet jezelf voor hoeft te bevechten. Die zelf doet het, met of zonder jouw gevecht, helemaal prima, daar ergens op de achtergrond.
   xPetra

   Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s